Kriebelbeestjes!

De scholen zijn nog maar net herstart, en jawel, de kriebelbeestjes zijn er ook weer. Hoofdluizen zijn kleine insecten die zich op de hoofdhuid, tussen de haarwortels bevinden. Ze voeden zich met bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid. De wondjes en het luizenspeeksel zorgen voor jeuk. De volwassen luizen leggen eitjes (neten) op de hoofdhuid en deze komen al na enkele dagen uit. Luizen houden van warmte en veel haar.

Vooral kinderen krijgen snel hoofdluizen omdat ze knuffelen, tegen elkaar aanzitten, samen spelen waarbij de hoofden elkaar raken, denk bijvoorbeeld aan het nemen van selfies met elkaar. Zo kunnen de luizen van het ene naar het andere hoofd overlopen en zo is de besmetting compleet.

Kijk dus geregeld je kind(eren) na of zij luizen hebben. Tussen de haren, achter de oren en in de nek zijn de favoriete plekken van deze gekmakers. Luizen kan je zien lopen/bewegen, neten zie je op de haarwortels vastkleven, op ongeveer 1 cm van de hoofdhuid.

Als er luizen zijn ontdekt bij een gezinslid, behandel dan iedereen in het gezin. Het kan zijn dat de besmetting al heeft plaatsgevonden. Als niet iedereen behandeld wordt, dan blijft het een vicieuze cirkel. Behandeling kan met speciale producten die de neten en luizen doden, maar het kan ook perfect door middel van de nat-kam-methode.

Netenkam

Netenkam

De nat-kam-methode duurt 14 dagen. Gaat het om een milde tot zware besmetting (minder dan 50 luizen), dan kam je om de andere dag. Gaat het om een zware tot zéér zware besmetting (meer dan 50 luizen), dan kam je elke dag gedurende 14 dagen. De duur van het kammen hangt af van de haarlengte. 20 minuten bij kort haar, 40 minuten bij lang haar.

STAP 1 - kam de droge haren door met een gewone kam, zorg dat alle knopen er uit zijn

STAP 2 - doe ruim veel conditioner op het droge haar, vooral op de hoofdhuid

STAP 3 - kam de haren opnieuw door met een gewone kam, de conditioner die je hebt uitgekamd, smeer je opnieuw op de hoofdhuid

STAP 4 - zet een (witte) kom met heet water in de buurt om je kam in uit te spoelen

STAP 5 - zorg voor afleiding (tablet, tv, smartphone, .. )

STAP 6 - start met kammen aan het voorhoofd met een netenkam

  • schraap met de netenkam langs de hoofdhuid tot aan de haarpunten

  • zorg dat de banen die je maakt overlappen met elkaar

  • spoel na elke gemaakt baan de kam uit

  • til het haar op, schuif de netenkam over de hoofdhuid diep in het haar en trek de netenkam naar je toe

  • de kam man niet loskomen van de huid

STAP 7 - na 20-40 minuten kammen was je de haren zoals je gewend bent

STAP 8 - de gebruikte kammen moeten niet worden afgekookt of ontsmet, gewoon afwassen volstaat